2016. május 3., kedd

Rövid és hosszú távú hatásai

Rövid Távú
Elsőként a szédülést említeném meg. Mint ezt fentebb említettem ez minden napos dolog. Az oka az izzó szén átalakul, ég a levegő oxigénjével és szén-dioxid keletkezik. (Kis mennyiségben szén-monoxid is előfordulhat, de jelentéktelen mennyiségben, hisz ez esetben a szén égése tökéletes, minden feltétel adott.) A szén-dioxid ugyebár az amit kifújunk, ami távozik a szervezetünkből. A vér hemoglobinja szállítja a sejtektől a tüdőhöz ahol oxigénre cseréli. Azonban amikor pipázunk akkor ismét szén-dioxid kapcsolódik hozzá és ez oxigén hiányos állapotot eredményez. Ettől fordulhat elő, hogy szédülünk, zsibbadást érzünk egyes végtagjainkban. Ez akkor fordul elő ha többször, mélyet szívunk a pipából vagy amikor csak simán túlzásba visszük. Pár perces pihenővel, szellőztetéssel gyorsan elmúlnak a tünetek és minden visszatér a régi kerékvágásba. Ugyanis ez az oxigén hiány oly ki mértékű, hogy károsodást nem okoz.

> Rosszul lét, melynek tünetei: fejfájás, gyengeség, rossz gyomor. Ez akkor fordul elő ha a fent említett szédülésnél nem hagyjuk abba a pipázást egy kis időre. Ez nem más mint enyha szén-dioxid mérgezés. Ekkor már nem csak pár perces szünet szükséges a szervezet regenerálódásához. Pár óráig tart és utána nyomtalanul elmúlik, aggódni nem kell. Szó szerint kialudjuk és kutya bajunk se lesz.

> Nehézkes légzés is előfordulhat, azoknál akik nem szoktak vízipipázni. A kezdőknek ajánlott szépen fokozatosan gyúrni a tüdejükre, hisz ha megerőltetik akkor azt megérzik utána 1-2 napig.

> Izzadás, enyhe rosszullét jele lehet például az enyhe nikotin mérgezés is. Ilyenkor picit hagyni kell a pipázást 5-10 percig. Idővel a szervezet hozzászokik ehhez, majd idővel egyáltalán nem fordul elő ilyen. Aggódni emiatt sem kell, nem okoz károsodást.

Vízipipa hosszú távú hatásai (Több éves távlatban).

Tüdő kapacitása nő, azonban a hatásfoka gyengül. Érezhetően akkor romlik a tüdő teljesítménye, ha komolyabban aktívan pipázik egy adott személy legalább 3 hónapig. (Naponta 1 alkalom.) Legtöbben csak alkalmanként pipáznak így azokban az esetekben minimális, szinte észrevehetetlen az ilyen jellegű hatás.

> Szervezet ellenálló képessége megnő a nikotinra és az oxigén hiányra nézve. Ez is idővel nő, bár nem a végtleenségig értelemszerűen.

> Mint minden dohányzásnál, a vízipipázásnál is fennáll hosszú távú hatásként a megnövekedett esély a tüdőrák és egyéb betegségek megjelenésére.


Összegzésben a vízipipázás kevésbé káros a hagyományos cigarettázásnál. Azonban mint minden dohányzás ez is káros egy bizonyos szintig.

3 megjegyzés:

  1. Én maximum megszédűltem tőle,ha túl mohón szívtam, de a többi tünet hál isten nem jelentkezett nálam.

    VálaszTörlés
  2. Ne szívd egész nap, mert az lehet sok lesz!

    VálaszTörlés