2016. március 17., csütörtök

Mi is az a vízipipa dohány?

A vízipipa dohány:

Mi is a vízipipa dohány?
A vízipipa dohány igazából egy keverék. Dohány levél és melasz keveréke vagy ahogy régen hívták massal. Elkészítése nem is annyira bonyolult, viszont megtalálni a megfelelő arányokat már az. Minden nagyobb cég féltve őrzi ennek a titkát.
Melaszról picit:
A vízipipához használt melasz kicsit eltér a hagyományostól. Egyik legfontosabb, hogy nincs benne kén származék, nem kén vegyülettel tartósítják, hanem glicerinnel.  Továbbá hozzáadnak még különböző természetes és mesterséges aromákat, hogy a kívánt ízhatást elérjék.
melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. A szó a portugál melaço szóból ered, ami a görögmellas, azaz méz szóból származik. A melasz minősége függ a cukornád vagy -répa minőségétől, a belőle kivont cukor mennyiségétől és a kivonás módszerétől.
A cukornád melasza fiatal, zöld cukornádból keletkezik, amelyet kén-dioxiddal kezelnek (ez tartósítja). Kéndioxid-kezelés nélkül csak érett cukornádból lehet kivonni. A melasz (azaz tiszta cukornádszirup) készítéséhez a leszüretelt nádról letépkedik a leveleket, majd megfőzik a nádakat, hogy kiváljon a cukor. Ha csak egyszer főzik fel, édesebb melasz készül, mert több cukor válik ki. Ha másodszor is felfőzik, kesernyésebb lesz. Harmadszori kifőzésnél a szacharóz nagy része kiválik belőle, de még mindig nagy adagban tartalmaz cukrot, ellenben a finomított cukorral ellentétben van benne többféle vitamin és ásványi anyag is, például kalcium, magnézium és vas, mégpedig annyi, hogy Egy evőkanálnyi elég belőle az ásványi anyag szükséglet kielégítésére.
A cukorrépánál csak a végső kristályosodási folyamat végtermékét hívják melasznak. A cukorrépa melasza kb. 50%-ban cukor, főleg szukróz, de tartalmaz glükózt és fruktózt is.
Glicerinről:
A glicerin egy színtelen, szagtalan, sűrű-tömör anyag, melyet széles körben alkalmaznak. Íze édeskés enyhén, kis mértékben mérgező HA a tápcsatornába jut nagyobb mennyiségben, ilyenkor hashajtó hatást fejt ki. A dohányon lévő glicerin NEM veszélyes, mivel nem a tápcsatornánkba jut, hanem a tüdőnkbe kerül a füst.  Előállítása ipari mennyiségben a biodízel melléktermékeként. Nem csak vízipipa dohánynál, melaszban használják fel, hanem élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák E422 néven. (Exxx vegyületekről köztudott a feltételezés, miszerint rákkeltőek. A glicerin nem nyers formájában kerül a szervezetünkbe, hanem víz és szén-dioxid formájában, így nem sorolható az igazán veszélyes anyagokhoz a glicerin, ha a vízipipa dohány összetevőit vizsgáljuk.
Dohány és a nikotin:
dohány (régies nevén tabak vagy tubák) a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót). A dohánytermékek mindegyike tartalmaz nikotint, így rendszeres fogyasztásuk esetén függőség alakul ki.

2 megjegyzés: